12.3.19

«Κράτος που εξάγει σταθερότητα η Ελλάδα»...

«Η Ελλάδα δεν έχει απλώς εδραιωθεί ως μια σταθερή δημοκρατία, αλλά ως ένα κράτος που εξάγει σταθερότητα», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε...
συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel και τονίζει ότι μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, η διεθνής θέση της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί, ενώ η χώρα διαθέτει μεγαλύτερο διπλωματικό κεφάλαιο από ποτέ. 

Εξηγεί επιπλέον ότι ο στόχος πλέον είναι η οικοδόμηση στρατηγικής εταιρικής σχέσης όχι μόνο με την Βόρεια Μακεδονία, αλλά με ολόκληρη την περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, o κ. Κατρούγκαλος εκφράζει την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα αλλάξουν άποψη για την λύση του ζητήματος της ονομασίας, όταν συνειδητοποιήσουν την πραγματική σημασία της Συμφωνίας και προσθέτει ότι στις εκλογές, οι οποίες, όπως επισημαίνει, θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, οι ψηφοφόροι δεν θα αποφασίσουν με γνώμονα μόνο την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα βγήκε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια πρωτοποριακή συμφωνία - για την οποία πιστεύω ότι το Νόμπελ Ειρήνης θα ήταν μια κατάλληλη αναγνώριση», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι Πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ προτάθηκαν επάξια για την τιμητική διάκριση αυτή. 

Αναφερόμενος στην επίδραση της Συμφωνίας, επισημαίνει ότι στα Βαλκάνια, τα οποία θεωρούνταν περιοχή αστάθειας, υπάρχει τώρα μια τάση σταθερότητας και συνεργασίας, στοιχείο θετικό τόσο για την περιοχή, όσο και για την Ελλάδα. «Στόχος μας είναι να προωθήσουμε έναν ενιαίο οικονομικό χώρο στην περιοχή μας, μια μεγάλη αγορά σχεδόν 50 εκατομμυρίων ανθρώπων», σημειώνει.

Ερωτηθείς για τον φόβο πολλών Ελλήνων ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν θα θεωρείται πλέον Έλληνας και για το ότι σε βρετανικό κουίζ, σε ερώτηση σχετικά με την εθνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η απάντηση «Έλληνας» θεωρείτο «λάθος», ο κ. Κατρούγκαλος απαντά κατηγορηματικά ότι «κανένας δεν πιστεύει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Σλάβος» και προσθέτει χαρακτηριστικά: 

«Λάθη γίνονται πάντα. Θυμάμαι το χολιγουντιανό μπλοκμπάστερ για τον Αλέξανδρο: Όταν έμπαινε στη μάχη, φώναζε: "Στην Ελλάδα!" Ακόμη και σε μια ταινία του Χόλιγουντ, η οποία αντικατοπτρίζει τις αντιλήψεις του μέσου ανθρώπου, είναι σαφές τι ήταν η Ελλάδα και τι ήταν η αρχαία Μακεδονία».

Σε ό,τι αφορά το πρόσφατο περιστατικό με το περίπτερο της Βόρειας Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου, το οποίο έφερε την επιγραφή «Μακεδονία» και άλλαξε έπειτα από διαμαρτυρίες, ο υπουργός Εξωτερικών εξηγεί ότι η πρόθεση της κυβέρνησης στα Σκόπια να εφαρμόσει την Συμφωνία είναι προφανής και προσθέτει ότι παραβιάσεις της Συμφωνίας, είτε από αβλεψία είτε από συνήθεια, καταγράφονται άμεσα και εξαλείφονται.

Ο κ. Κατρούγκαλος κλήθηκε ακόμη να απαντήσει σχετικά με τον ρόλο της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Τουρκίας στην υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Αυτές οι τρεις χώρες έχουν συμφέροντα στην περιοχή και προσπαθούν να τα επιβάλλουν», απαντά και προσθέτει ότι η Ρωσία είναι αντίθετη στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Διευκρινίζει ωστόσο ότι στις συνομιλίες για τη Βόρεια Μακεδονία, το θέμα ήταν τα δικά μας συμφέροντα και τονίζει: 

«Δεν υπήρξε καμία πίεση από την Ρωσία. Έτσι κι αλλιώς, δεν επιτρέπουμε να μας πιέζουν». Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, επισημαίνει ότι η σχέση Αθήνας - Βερολίνου έχει βελτιωθεί δραματικά, κυρίως η συνεργασία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, οι οποίοι έδωσαν από κοινού τη μάχη για το μεταναστευτικό, γεγονός το οποίο, όπως λέει, συνέβαλε σημαντικά στην αμοιβαία αναγνώριση των δύο επικεφαλής των κυβερνήσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το υψηλό ποσοστό των Ελλήνων οι οποίοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, απορρίπτουν την Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός σημειώνει ότι το ποσοστό έχει διακυμάνσεις από έρευνα σε έρευνα και κάνει λόγο για συναισθηματική αντίδραση, η οποία μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι τα χρόνια της κρίσης πληγώθηκε η εθνική υπερηφάνεια μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Εκφράζει ακόμη την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα αλλάξουν γνώμη όταν γνωρίσουν την πραγματική σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών, με λογική σκέψη και χωρίς συναισθηματισμούς και, σε ό,τι αφορά τις εκλογές, εκτιμά ότι οι ψηφοφόροι δεν θα αποφασίσουν μόνο με γνώμονα το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης. 

Σημειώνει ακόμη ότι βελτιώνεται ήδη η οικονομική κατάσταση και τονίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά τον Οκτώβριο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: