22.11.18

«Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Brexit πριν την οριστική λύση»...














Την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες τόνισε στο βρετανικό κοινοβούλιο η Τερέζα Μέι, η οποία...
προσπαθώντας να έχει τη στήριξη των βουλευτών στο σχέδιο συμφωνίας, υποστήριξε ότι η «πολιτική διακήρυξη» για το μελλοντικό πλαίσιο των σχέσεων με την Ε.Ε. εξασφαλίζει τη βρετανική κυριαρχία.

Εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο για την έγκριση της προσυμφωνίας για το Brexit, αλλά και της «πολιτικής διακήρυξης» για τις σχέσεις Ε.Ε.-Βρετανίας κατά τη μεταβατική περίοδο πριν από την οριστική αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου που ανακοινώθηκε σήμερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε:

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε κρίσιμο σημείο και όλες οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στο να εργαστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να οδηγήσουμε αυτή τη διαδικασία σε μια οριστική κατάληξη».

Τερέζα Μέι

Όπως είπε, το σχέδιο της πολιτικής συμφωνίας για το μελλοντικό πλαίσιο των σχέσεων με την Ε.Ε. θα επιτρέψει στη Βρετανία να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Υποστήριξε ότι με η συμφωνία δημιουργεί ένα «φάσμα» εντός του οποίου θα υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο ελεύθερο εμπόριο και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της Ε.Ε.

Κόρμπιν: «Ανόητες φλυαρίες»
Σχολιάζοντας το κείμενο της πολιτικής συμφωνίας, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, το χαρακτήρισε «26 σελίδες γεμάτες ανόητες φλυαρίες», οι οποίες θα μπορούσαν «να έχουν συνταχθεί εδώ και δύο χρόνια».

«Αυτό είναι το βήμα στο κενό που όλοι φοβόμασταν», είπε, «δεν ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο τις απαιτήσεις των Εργατικών».

Τζέρεμι Κόρμπιν

«Αναρωτιέμαι τι έκανε επί δύο χρόνια η κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Η «πολιτική διακήρυξη»
Το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης που συμφωνήθηκε από τους διαπραγματευτές Ε.Ε. και Βρετανίας για τις σχέσεις των δύο πλευρών κατά τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit, το οποίο πρέπει να εγκριθεί στη σύνοδο κορυφής, δεν είναι νομικά δεσμευτικό, αλλά επιτρέπει στους διαπραγματευόμενους να συνεχίσουν τον διάλογο πάνω στις θέσεις τους.

Το κείμενο αναφέρει ότι «η μελλοντική σχέση θα διάκειται από μια ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις αρχές και των δύο πλευρών» ενώ θα διασφαλίζει «την αυτονομία της Ε.Ε. να λαμβάνει αποφάσεις» και «την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και την προστασία της εσωτερικής αγοράς του».

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

• Δέσμευση στον σεβασμό των τεσσάρων ελευθεριών που είναι αδιαπραγμάτευτες για την Ε.Ε.: την ελεύθερη κίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών.

• Μια αναφορά ότι σταματά η ελεύθερη κίνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο

• Την πρόβλεψη ότι με τη χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας δεν θα υπάρχει «σκληρό σύνορο» μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας

• Την αναγνώριση της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της Ε.Ε. για την ερμηνεία του ευρωπαϊκού δικαίου (αυτό αναμένεται να προκαλέσει την οργή των οπαδών του Brexit)

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αυτή η «πολιτική διακήρυξη» θα γίνει η βάση επί της οποίας οι δύο πλευρές θα διαπραγματευθούν τους όρους για την μεταβατική περίοδο στις σχέσεις Ε.Ε.-Λονδίνου μετά τις 29/3/2019, ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση.

Κατά τη μεταβατική περίοδο η Βρετανία θα μετέχει στην ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση και κοινή αγορά.

Τι ακολουθεί
Πλέον, η Τερέζα Μέι, που πιέζεται εντός και εκτός συνόρων θα πάει στις Βρυξέλλες, όπου το Σάββατο θα έχει διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι διαπραγματευτές θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία με την Ισπανία για το Γιβραλτάρ, καθώς η Μαδρίτη ζητά διευκρινίσεις, απειλώντας να μην ψηφίσει τη συμφωνία.

Την Κυριακή, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συναντηθούν για να υπογράψουν τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας και την πολιτική διακήρυξη.

Στη συνέχεια η Τερέζα Μέι πρέπει να επιστρέψει στο Λονδίνο και να πείσει τους βουλευτές -και του κόμματός της- να ψηφίσουν την περίπου 600 σελίδων συμφωνία εξόδου, γεγονός καθόλου σίγουρο, αφού οι διαφωνίες για το περιεχόμενό της προέρχονται τόσο από το εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και από την αντιπολίτευση.

Αν η συμφωνία εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, θα σταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που πρέπει να την επικυρώσει και να τη στείλει για επικύρωση και στα κοινοβούλια των υπολοιπων 27 χωρών-μελών της Ε.Ε.

Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, το Brexit θα είναι γεγονός στις 29 Μαρτίου 2019.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: