27.6.15

Η Ελλάδα εκβιάζει την Ευρώπη!..

Με ένα ανθελληνικό δημοσίευμα σχολιάζει το δημοψήφισμα η Bild…

Τι αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ...

«Η Ελλάδα προσφεύγει στην έσχατη λύση: Απειλεί την Ευρώπη, με ένα δημοψήφισμα!» γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild σε κύριο άρθρο της για τις αιφνιδιαστικές εξελίξεις στην Αθήνα.

Λίγες μόλις ώρες πριν...
από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, υπογραμμίζει η Bild, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ανατρέποντας τα δεδομένα.

Υπενθυμίζει ότι το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα διεξαχθεί ενώ θα έχει ήδη παρέλθει η προθεσμία λήξης του υφιστάμενου προγράμματος και ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει ολιγοήμερη παράταση.

Αίσθηση προκαλεί επίσης η αποκάλυψη ενός διαλόγου που φέρεται να είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον με άλλον Ευρωπαίο ηγέτη (τον οποίο δεν κατονομάζει) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε στον ομόλογό του ότι «θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη», επισημαίνοντας ωστόσο ότι μία τέτοια κίνηση ενέχει μεγάλους κινδύνους...

Το περιοδικό «Der Spiegel» έχει τίτλο : «Ελληνική κρίση: ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις» και επισημαίνει: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να επικυρώσει ένα πιθανό πακέτο μεταρρυθμίσεων από τους Έλληνες ψηφοφόρους. Στις 5 Ιουλίου θα αποφασίσουν σε ένα δημοψήφισμα για το πρόγραμμα λιτότητας. Πολλοί υπουργοί θέλουν να ζητήσουν από τους Έλληνες να απορρίψουν το πακέτο. Για αυτό θα ζητήσει από τους δανειστές προθεσμία λίγων ημερών». Το περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι πολλοί Έλληνες υπουργοί δήλωσαν στο Spiegel ότι θα ζητήσουν από τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά του πακέτου μεταρρυθμίσεων. «"Θα ζητήσουμε από τους Έλληνες να πουν όχι στον εκβιασμό", είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και κατέστησε υπεύθυνους "ακραίους γερμανικούς κύκλους". Ακόμη πιο δραστικά εκφράστηκε ο αρχηγός του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Καμμένος: "Οι Έλληνες θα πουν όχι στην παράδοση της χώρας τους, όπως το έκαναν το 1940 εναντίον των Γερμανών"».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών» και αναφέρει: «Κινητικότητα στην διαμάχη για το ελληνικό χρέος; Μπα... η ελληνική πλευρά απέρριψε πλήρως μια καινούργια πρόταση των δανειστών. Ο πρωθυπουργός επέλεξε για αυτό σκληρά λόγια - και ανακοίνωσε ότι θα αφήσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει».

Η Sueddeutsche Zeitung, σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της σελίδα με τον τίτλο «Ο Τσίπρας θέλει να αφήσει τους Έλληνες να ψηφίσουν για τις μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει ότι, σύμφωνα με δικές της πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στην Καγκελάριο Μέρκελ «και την ενημέρωσε για τα περαιτέρω».

Δεν υπάρχουν σχόλια: