11.12.13

Μένει από ρεύμα η κυβέρνηση...

Πρωί - πρωί ο ΥΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης ανακοίνωσε (μέσω ΑΝΤ1) πενήντα λεπτά επιβάρυνση σε όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των επανασυνδέσεων για 10.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Ωστόσο,..
χθες βράδυ σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις, τη μία είχε πει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε αύξηση τιμολογίων και την άλλη ότι το βάρος θα μετακυλιστεί στους πλούσιους καταναλωτές, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι είναι αυτοί. Σήμερα μάθαμε πως είμαστε όλοι, πλην των 10.000, και έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η αύξηση μπορεί αύριο να γίνει μεγαλύτερη, αφού οι αποφάσεις αλλάζουν με διαφορά ωρών. Οι αντιφάσεις δείχνουν, πέρα από το γενικό μπάχαλο που επικρατεί στην κυβέρνηση, το αδιέξοδο στο οποίο έχουν φτάσει τα πράγματα. Της Αγγελικής Σπανού

Άλλωστε, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης (μιλώντας στον ΣΚΑΙ) αναφέρθηκε σε δεκάδες χιλιάδες άπορους δημότες δίνονταν μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Ακόμη δεν έχει βρεθεί τρόπος για το πώς θα γίνει η επιλογή των σπιτιών στα οποία θα επανασυνδεθεί το ρεύμα, άλλοι δήμαρχοι θέλουν να πληρώσει ο δήμος (επειδή έχουν πλεόνασμα) προκειμένου να αποτραπούν νέες ανθρώπινες τραγωδίες, άλλοι επιμένουν ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί κεντρικά, γεγονός είναι ότι ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί μία λειτουργική και αποτελεσματική λύση που να δώσει υλική υπόσταση στο κυβερνητικό σύνθημα «κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα».

Δεν είναι αυτή η μόνη εκρηκτική εκκρεμότητα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία με την Τρόικα ούτε για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ούτε για τη ρύθμιση σχετικά με τους πλειστηριασμούς, ούτε για τα μέτρα της επόμενης τριετίας προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα έχουν σήμερα συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα βρεθεί κάποιος συμβιβασμός. Αντίθετα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι έχει σχεδόν «κλείσει» η συμφωνία για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ – ΕΛΒΟ -ΛΑΡΚΟ (με 700 απολύσεις όπως ακούγεται) και αυτό θα απελευθερώσει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ ευρώ.

Ωστόσο, αυτή η εικόνα της ομαλότητας δεν φαίνεται πολύ ρεαλιστική. Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που αφορούν την αναδιάρθρωση στο Δημόσιο καθώς τελειώνει ο Δεκέμβριο και η λίστα των 4.000 απολύσεων του 2013 δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και εγκριθεί από την Τρόικα.

Στο τραπέζι των συνομιλιών που θα έχουν εδώ οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας βρίσκονται επίσης ο ΦΠΑ στην εστίαση (επαναφορά στο 23% θέλουν οι δανειστές) και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Η Τρόικα απαιτεί πρόσθετα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2014, ενώ ακόμη δεν έχει ανοίξει ο κύκλος της διαπραγμάτευσης για τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ, η οποία κανονικά θα εκταμιευόταν το Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει καν πώς θα γίνουν οι ψηφοφορίες για το φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς -μαζί ή χωριστά. Αφήνεται να εννοηθεί ότι, αν η Τρόικα δεν αποδεχθεί τις ελληνικές προτάσεις, θα αναληφθούν και πάλι μονομερείς πρωτοβουλίες, αλλά ούτε καν γι’ αυτές δεν υπάρχει βεβαιότητα για τη διασφάλιση της συνοχής στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο θολή αν συνεκτιμήσει κανείς ότι την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει την αντίσταση της στις πιέσεις της Τρόικας για τους πλειστηριασμούς, γίνονται πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο και δρομολογούνται ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών που "κρύβουν" το ιλιγγιώδες ποσό των άνω των 1.000 ευρώ...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: